Inovacije

RIDER-FIRST ENGINEERED

KAJ Rider-First Engineered™ je povsem nov način k razvoju kolesa, ki je zrasel iz našega partnerstva z McLarnom, vodilnim razvojnim podjetjem v svetu Formule 1. Pristop Rider-First Engineered™ se začne in konča s kolesarjem; vsako izmed sedmih velikosti okvirja smo razvili neodvisno, izključno na podlagi podatkov obremenitev ustrezno velikega kolesarja v resničnem svetu.
ZAKAJ Prvič v zgodovini bo kolesarska izkušnja in učinkovitost kolesarjev vseh velikosti enaka. V primerjavi s Tarmacom SL4 ima vseh sedem velikosti novega Tarmaca izboljšave z vidika vodljivosti, odzivnosti poganjanja (togost ohišja gonilne osi), udobja in aerodinamike. Poleg tega boste manjši kolesarji (49, 52 in 54) dobili lažje in bolj uravnovešeno kolo z izboljšano vodljivostjo v zavojih. Večji kolesarji (61 in 64) boste opazili občutne izboljšave v odzivnosti med zavijanjem.
KAKO Z znanjem, pridobljenim iz McLarenovega naprednega pristopa k testiranjem, je Specialized kot prvi v industriji razvil simulacijske model in protokole dinamičnega testiranja, s katerimi so dobili inženirji prej nedosegljivo zmožnost natančnega razumevanja kako se različno velika kolesa odzivajo na obremenitve. Na podlagi podatkov so lahko Specializedovi inženirji za okvirje v razvoj vključili najbolj pomembne element na kolesu — kolesarja. Na podlagi tega novega razumevanja so lahko inženirji Specializeda prepoznali cilje z vidika kvalitete vožnje za vsako izmed sedmih velikosti okvirja ter nato okvir vsake velikosti oblikovali neodvisno ter s tem dosegli zadane cilje.

KARBONSKI OKVIR FACT 11R (S-WORKS)

KAJ Okvir iz visoko-modularnih karbonskih vlaken je izdelan z našo najbolj napredno konstrukcijsko metodo za karbonska kolesa.
ZAKAJ Daje Tarmacu neverjetno razmerje med togostjo in težo, ki je tako značilno za ta model. Edinstvne razporeditve plasti karbona pomagajo pri izboljšavah učinkovitosti vsake velikosti okvirja.
KAKO Na podlagi novega razumevanja resničnih obremenitev na cesti so inženirji Specializeda dosegli nove stopnje togosti in kvalitete vožnje, največ zaslug pri tem pa ima razporeditev plasti karbona na strateških mestih. Togost tam, kjer je to potrebno, ter udobje, kjer je to najpomembneje. To je evolucija v učinkovitosti modela Tarmac.

STOŽČASTA IN POSEBEJ OBLIKOVANA GLAVA OKVIRJA

KAJ Strateško oblikovana glava okvirja Tarmaca se razširi od 1-1/8 palca na vrhu proti 1-1/2, 1-3/8 ali 1-1/4 palca pri kroni (odvisno od velikosti okvirja) in je spojena z masivnima zgornjo in glavno cevjo.
ZAKAJ Večja moč in togost pomenita bolj natančno vodenje kolesa in večjo odzivnost, kar se še posebej pozna pri silovitem poganjanju stoje.
KAKO Zaradi širšega podnožja je ta del okvirja bolj tog in močnejši, postopen prehod karbonskih vlaken od vrha krmilne cevi proti njeni kroni pa zmanjša nastanek potencialno šibkih točk, ki nastanejo zaradi ostrih robov – karbon je najboljši, ko je v gladki liniji. Zgornja in glavna cev velikega premera “objameta” glavo okvirja in na spojih ustvarita super toge “izbokline”.

OHIŠJE GONILNE OSI IN CEVI OB VERIGI IZ ENEGA KOSA

KAJ Večina okvirjev je izdelanih s konstrukcijsko metodo FACT, ki omogoča izdelavo ohišja gonilne osi in cevi ob verigi iz enega kosa.
ZAKAJ Optimizacija teže in togosti v enem najbolj kritičnih in najbolj obremenjenih delov okvirja – za superiorno pospeševanje, učinkovitost in nadzor.
KAKO Ohišje gonilne cevi je skupaj s cevmi ob verigi izdelano kot en kos, za razliko od načina, pri katerem so posamezni elementi združeni skupaj po obdelavi v kalupu. Rezultat takšnega pristopa je super močna in toga enota – brez spojev od ohišja gonilne osi do zadnjih nosilcev osi, zaradi česar ni potencialno šibkih stičišč. Takšna oblika se tudi pod ekstremnimi obremenitvi upira zvijanju in izboljšuje prenos moči.

KARBON FACT

Kaj je FACT?
FACT je kratica za Functional Advanced Composite Technology (tehnologija naprednih funkcionalnih kompozitov) in predstavlja naš holističen pristop k delu s kompoziti. Tako kot vsak projekt pri Specializedu so tudi kolesa in oprema FACT zasnovana na potrebah kolesarjev, nato pa z uporabo različnih disciplin dosežemo cilje, ki najbolje služijo izbranemu namenu: oblika, izbira materialov, postopek izdelave in testiranja. Kaj je rezultat postopka FACT? Superiorna karbonska kolesa in oprema, ki prinašajo učinkovitost in prednost v resničnih razmerah.

VZMETENJE FSR

Z aktivnim, neodvisnim vzmetenjem smo razplamteli strast do vožnje po ozkih stezicah in od takrat dalje vzmetenje samo še izboljšujemo. Z učinkovito izolacijo sil verige in zavor prinaša tehnologija FSR več udobja, nadzora in učinkovitosti, kot katerakoli druga oblika vzmetenja. Po skoraj 20 letih razvoja lahko vzmetenje FSR uglasimo za vse različne načine vožnje. Rezultat: tehnologija FSR se uporablja v lovu za naslove prvakov v krosu in spustu.

Sistem FSR je neodvisen od sil poganjanja in zaviranja, zato se lahko prosto stiska in raztega preko terena, ne glede na to ali poganjate ali ne; plašči imajo zaradi tega več časa stik s podlago.
AUTOSAG
HITRO IN ENOSTAVNO TER VSAKIČ PRAVILNO > Je nastavitev vzmetenja zapletena? Nič več! Revolucionarna funkcija AUTOSAG, ki jo najdete na vseh koles Specialized FSR, vam omogoča nastavitev vzmetenja in z enim samim pritiskom na gumb.

TEHNOLOGIJA SWAT

Vse kar potrebujete, točno tam, kjer si to želite! Ali bi na pokrov svojega športnega avtomobila nalepili orodje, ali ročice za snemanje plaščev na rezervoar svojega motorja? Seveda ne, zakaj torej kolesarji kar naprej to delajo na svojem vrhunskem gorskem ali cestnem kolesu? Do sedaj ni bilo integrirane in praktične rešitve za prevažanje nujnih potrebščin med cestno ali triatlonsko dirko, ali med vožnjo po terenu, ko ne rabimo hidracijskega nahrbtnika.
SWAT je kratica za Storage (shramba), Water (voda), Air (zrak) in Tools (orodja); tehnologija SWAT pa je integrirana rešitev, ki združuje kolo, kolesarja in opremo, omogoča pa čisto in elegantno namestitev dodatne opreme, ki je tako vedno pri roki.

TEHNOLOGIJA 29-erjev

Prednosti “velikih” plaščev so na voljo skozi našo celotno linijo XC, trail, vsegorskih, rekreativnih in ženskih koles. 29-erji Specialized vam prinašajo zahtevano stabilnost in nadzor, ne glede na to ali ste novopečeni gorski kolesar s Hardrockom, ženska, katere Rumor se odlično poda vašemu aktivnemu življenjskemu stilu ali pa agresiven kolesar v večnem iskanju izzivov s svojim Endurom.

ZAKAJ 29-PALČNA KOLESA SPECIALIZED?

ŠIROK RAZPON VELIKOSTI > 29-palčna kolesa niso samo za visoke ljudi. Naredili smo našo domačo nalogo in z našimi geometrijami lahko ponudimo prednosti 29-erjev kolesarjem vseh velikosti. Z našimi geometrijami so ta kolesa vedno okretna in zabavna.NAJVEČJA ODZIVNOST > Na vseh naših 29-palčnih okvirjih so cevi ob verigi kratke, zato je zadnji trikotnik tog, kolo pa odzivno. Kolesa so izdelana tudi z nižjo, stožčasto glavo okvirja, zato je sprednji del kolesa nizek, kar prinaša živahnost in nadzor.NAJNIŽJE TEŽIŠČE > Višino gonilne osi smo obdržali na že tako nizki višini naših 26-palčnih koles, zato kolesar sedi globlje med obema plaščema. Nižje težišče se odraža v izboljšani stabilnosti in nadzoru, kot ju sicer ponujajo tipična 29-palčna kolesa.NAJLAŽJI 29-ERJI > Vsak izmed naših 29-palčnih modelov je optimiziran za čim nižjo težo. Z namenom izboljšanja izkušnje s kolesom zmanjšujemo težo na vsakem koraku, od karbonskih okvirjev FACT do obročnikov Roval, ki se lahko uporabijo tudi brez zračnic.

AERODINAMIKA JE VSE

Upor je sila, ki najbolj vpliva na kolesarja, edini način, da se popolnoma izklopi pa je, da se nehate premikati. Zato je zmanjšanje za vsako stopnjo kritično pomembno. Naša ekipa strokovnjakov brezkompromisno koristi orodja svojega področja, od računalniške dinamike tekočin (CFD) do sistemov za zbiranje podatkov (DAQ) in vetrovnika. In sedaj ima Specialized svoj vetrovnik na sedežu podjetja v Morgan Hillu, zato so vsa orodja na dlani. Nove aerodinamične inovacije se lahko zgodijo hitreje, zato boste kolesarji hitrejši kot kadarkoli prej.

RAČUNALNIŠKA DINAMIKA TEKOČIN (CFD)

Strokovnjak za aerodinamiko, kot je Chris Yu, se lahko s pomočjo CFD v virtualnem prostoru igra z različnimi oblikami in površinami, nato simulira pretok različnih tekočin preko teh oblik in testira njihovo aerodinamično učinkovitost. Simulacije na sistemu CFD omogočajo prikaz stvari, ki jih v resničnem svetu ni mogoče videti, na primer majhne vrtince zraka ob okvirju, ki ustvarjajo upor. To je izjemno priročno orodje za predvidevanje aerodinamičnega obnašanja, s katerim lahko pred izdelavo prototipov zavržemo zgrešene oblike, ali pa lahko izboljšamo obliko izdelkov, ki so že preživeli nekaj časa v vetrovniku.

SISTEM ZA ZBIRANJE PODATKOV SPECIALIZED RACING (DAQ)

Sistem se uporablja tako na cesti, kot na zaprtem dirkališču, uporablja pa se za zbiranje podatkov o moči, hitrosti, drži kolesarja ter smer vetra ob stiku s kolesarjem, prav tako pa tudi za merjenje pravega količnika upora na kolesarju. Z zbranimi podatki iz teh testiranj lahko svetujemo našim tehnikom Body Geometry Fit, osebju Specialized Racing in športnikom samim, ki lahko s spremembo svoje drže izboljšajo svojo učinkovitost. Vetrovnik je res lahko bolj natančen, toda nič ni bolj resnično od vožnje s svojim kolesom.

VETROVNIK

Vetrovnik Specialized smo oblikovali in zgradili točno po naših sanjah in nastal je popolen vetrovnik, posebej načrtovan za kolesarske izdelke. Optimalno deluje pri resničnih hitrostih kolesarjev, hkrati pa je dovolj velik, da lahko v njem testiramo več kolesarjev hkrati ter s tako simuliramo vožnjo v skupini. Zaradi bližine razvoji ekipi lahko v njem testiramo brez skrbi za stroške ali čas, hkrati pa nam daje tudi svobodo testiranja vseh naših izdelkov – od čelade za mestne kolesarje, do oblačil in vsega vmes. Ker se bo uporabljal tudi kot prostor za izobraževanje, bodo udeleženci tečajev SBCU lahko tudi sami opazovali testiranja in se iz tega veliko naučili.

Bolj tekoče je hitrejše

Koncept je preprost in poudarjamo ga že zelo dolgo – bolj tekoča kot je vožnja, več nadzora imate, manj utrujeni ste in hitreje se boste vozili. “Bolj tekoče je hitreje” izvira iz vzmetenja FSR, toda enako razmišljanje smo hitro prenesli tudi na naše linije koles Roubaix, Ruby in Secteur – prav tako pa na vedno večjo paleto komponent in opreme. Po treh zaporednih zmagah na dirki Paris-Roubaix (s kolesom Specialized Roubaix) ter naslovih svetovnega prvaka v krosu in spustu, lahko zatrdimo, da so naši profesionalni kolesarji in tudi rekreativci potrdili prednosti bolj tekoče vožnje.
Viskoelastični dušilci Zertz v vilicah in ceveh sedežnih nosilcev ublažijo vibracije s ceste, zato jih vašemu telesu ni treba.
Zgornje cevi zadnjega trikotnika cestnih koles in gorskih koles s prednjim vzmetenjem so načrtovane tako, da dopuščajo vertikalno upogibanje.

TEHNOLOGIJA ALUMINIJA

Aluminij je skoraj čudežni material. Je lahek, močan in prijazen do denarnice. Pri Specializedu smo z njim naredili korak dlje. Z uporabo določeni izkušnji prilagojenim kompletom cevi, našo patentirano tehnologijo Smartweld ter prenosom tehnologije z naših najboljših karbonskih okvirjev smo ustvarili kolesa, ki ponujajo vso želeno učinkovitost in videz, in to ob ne pretirani ceni. Kolesa vam ponujajo vse, kar rabite za kolesarjenje na višji stopnji, ob tem pa vam bo ostalo še nekaj denarja za kavico in še kaj na poti.

Tehnologija Smartweld

Naša patentirana tehnologija varjenja dopušča izdelavo okvirjev, ki so z vidika teže, togosti in udobja uvrščajo na nov, višji nivo. Stične dele cevi, kjer se bo dejansko varila, oblikujemo s hidroformiranjem ter tako razporedimo material na področja, kjer je ta potreben, drugi deli cevi so zato lahko precej tanjši, kar se na koncu odraža z nižjo težo in močnejšimi povezavami. Precej pametno.

Element udobja

Aluminij običajno ni ravno udoben material. A naši inženirji so našli način za “vgradnjo” naravne upogljivosti v cevi okvirja; uporabili so tehniko tanjšanja sten cevi ter odstranili material iz področij z majhno obremenitvijo. Kaj to pomeni? Manj udarcev za vaše telo in bolj tekoča vožnja.

Vrhunska učinkovitost

Več materiala smo dodali na področjih, kjer to šteje. Z ojačitvijo predela okoli gonilne osi in glave okvirja smo uspeli izdelati neverjetno toge okvirje, ki se v trenutku odzovejo na vsak vaš gib.

Pozornost za detajle

Vsi naši okvirji so ročno varjeni ter optimizirani za določen način uporabe. V vsakem izmed njih se skriva cela vrsta Specializedovih inovacij, odvisno od modela na primer stožčasta glava okvirja ali pa notranja napeljava bovdnov.

TEHNOLOGIJA BRAIN

Ko se na terenu zahteva največ z vidika največje učinkovitosti vzmetenja in nadzora, ostane Specialized Brain brez konkurence. Tehnologija je vgrajena na XC kolesa Epic in Stumpjumper HT ter super vsestranskega Stumpjumperja FSR, Brain pa je izpiljen in uglašen do stopnje, pri kateri na vsakem terenu zadovolji tudi najbolj zahtevne športnike. Epic je prvo polnovzmeteno kolo z zmago na svetovnem prvenstvu v olimpijskem krosu (pravzaprav jih ima več), in do vsake izmed teh zmag so kolesarji privozili z edinstveno zasnovanim amortizerjem Brain. Tehnologija pa ni samo izbira vzdržljivostnih tekmovalcev, manj trdo nastavljen amortizer Brain je preko svojega že tako legendarnega statusa povzdignil tudi Stumpjumperja FSR.

KAJ DELA BRAIN?
Zelo poenostavljeno povedano: kolesar lahko ob pomoči Braina vozi hitreje in z več nadzora. Ideja izvira iz preprostega spoznanja, da so kolesa brez zadnjega vzmetenja boljša pri poganjanju, polnovzmetena kolesa pa pri vožnji preko tehničnega terena; Brain združuje oboje. S tehnologijo inercijskega ventila prepozna razliko med dejanji kolesarja (poganjanje) ter udarcev s terena (kamenje, korenine, pristanki). Kolo na ravnem tako blokira delovanje vzmetenja in vso poganjanje se odraža v premikanju naprej, ob najmanjšem udarcu pa se v trenutku aktivira in kolesar lahko ohrani nadzor.

KAKO DELUJE?
Tehnologija Brain temelji okoli inercijskega ventila. Določena masa sedi na nežni vzmeti in omejuje pretok olja. Na gladkem terenu olje tako ne teče in vzmetenje je zato blokirano, učinkovitost poganjanja pa izredna. Od udarcu se omenjena masa premakne in takoj spusti pretok olja, s čimer postane vzmetenje aktivno. Ko se stiskanje vzmetenja zaključi se masa ob pomoči vzmeti in delovanja raztega vrne nazaj na svoje mesto, s tem zapre pretok olja in zablokira delovanje vzmetenja. Rezervoar Brain se nahaja ločeno od glavnega zračnega amortizerja, saj je delovanje ventila bolj občutljivo in aktivacija boljša če se ventil nahaja bližje obročniku (kjer se udarec zgodi). Enak princip velja tudi za vilice Brain, kjer se more inercijski ventil nahajati v spodnjem delu vilice, ki je znan tudi kot nevzmeteni del sestava.Za učinkovitost delovanja je ključna tudi usmerjenost (kot) inercijskega ventila. Ob naletu obročnika na oviro nastane tirnica sil udarca. Inercijski ventil je najbolj občutljiv, če je poravnan s to smerjo tirnice.

FSR + BRAIN
Sistem FSR je najboljši v industriji, saj iz delovanja zadnjega vzmetenja odpravi s poganjanjem povezano gibanje. Ob pritiskanju na pedala ostane sistem aktiven in neodvisen, vnos moči pa nanj ne vpliva. Tehnologijo Brain uporabljamo za stabiliziranje kolesa pri spreminjanju teže kolesarja (na primer pri agresivnem poganjanju) in sicer tako, da vzvodi sistema FSR nevtralizirajo gibanja, ki nastajajo zaradi navora gonilk.

BRAIN JE ŠE PAMETNEJŠI

Specialized Brain smo predstavili leta 2003, od takrat dalje pa ga izpolnjujemo in kolesarji ste deležni vedno bolj optimizirane kvalitete vožnje. Direktor oddelka za tehnologijo vzmetenja, Mike “Mick” McAndrews, se je spomnil prvotnega amortizerja Brain in od takrat dalje sodeluje pri njegovem razvoju.”Prvotni Brain je je bil neke vrste makro-stikalo znotraj sistema dušenja. Odvisno od podlage se je postavil v način delovanja vzmetenja ali način poganjanja ter tam ostal nekaj časa, kar se je odražalo v neučinkovitih časih prehodov. Nova generacija amortizerjev Brain lahko zazna mikro dogodke na podlagi in se prilagodi temu primerno. V zadnjih letih smo zelo veliko energije vložili v izboljšanje občutljivosti ter pretoka olja sistema Brain, s čimer smo izboljšali zmogljivost amortizerja v trenutku udarca ob oviro. Za tekmovalca v krosu je pomembno tudi to, da ima trenutni Brain našo lahko obliko mikro dušilca, ki je za polovico lažja od prvotnega modela.””Amortizer Trail Brain nastavimo z nekoliko lažjo platformo za poganjanje. Pri XC dirkanju je pomembno, da je platforma trša, zato je gibanje kolesa minimalno tudi med agresivnejšim poganjanjem stoje. Za trail kolesarje smo ta prag znižali, zato lahko kolesar s svojim Stumpjumperjem FSR še vedno dobi vso igrivost, ki si jo želi.”